Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Kort geleden kreeg ik van een zadel een klant voor het vervangen van de V-banden van haar zadel. Bij het ophalen gaf ik aan dat ik een rare slijtplek zag op het binnenste zweetblad en gaaf haar mee daar op te letten daar ik het vermoeden had dat het zadel niet goed ligt en iets schuift. Volgens haar zadelmaker paste dit zadel echter prima. 

Twee weken later ging ik op weg naar deze klant om daar haar zadel op het paard te zien. Mijn opmerking over de slijtplek had haar aan het denken gezet. Ik had het zadel al in handen gehad en verwachte een paard met niet al te brede schouder.

Het zadel was niet al te breed met een best vol kussen. Het paard dat er bij hoorde was alles behalve dat. Bredere schouder, tekort aan spier achter de schouder, sterke trapezius spier en een bekken wat voorover stond gekanteld. Lichtjes gekanteld maar toch. Het paard stond niet met de benen onder de massa maar iets daarachter.

Eerst heb ik kort uitgelegd hoe grofweg een paard bespierd hoort te zijn. Bespiering zoals paarden die hebben die nog nooit een zadel op hebben gehad. Dus een volle hals, volle schouder/schoft en bespiering van de achterhand. Als je je hand achter de oren legt zou je hand gebold of uiterlijk vlak moeten zijn als je met je hand van achter de oren over het lichaam glijd. Hals, schoft en achterhand zowel boven als zijkant. Blijft je hand mooi bol of bijna vlak dan is er niet veel aanleiding om problemen te vermoeden. Maar al te vaak zie ik paarden waarbij de hals en schoft/schouder maar ook de achterhand slecht bespierd zijn en je je hand moet hollen om aansluiting te kunnen houden met je hand. Reden dus om problemen te vermoedden.

Hoewel het paard er niet slecht bij stond en wordt gereden op redelijk hoog niveau had ik toch mijn twijfels. Dus het zadel op het paard bekijken. Het eerste dat opviel was dat de boom te krap lag. Daardoor zakt het zadel niet mooi achter de schouder en blijft opgericht op het paard liggen. De volle kussens achter corrigeerden dit euvel enigszins. 

Wat zien wij bij dit soort zadelligging bijvoorbeeld in de beweging van het paard?

  • Allereerst zie je vaak dat het paard aan de longe anders toont dan met ruiter
  • Paard heeft veel moeite met een lange en lage hoofd-hals houding
  • Ondertreden van de achterhand is moeizaam
  • Vaak zijn de passen van de voorbenen kort
  • Veel moeite met stelling, buiging en strekken
  • Rug gespannen houden of zelfs wegdrukken met poetsen
  • .... en zo nog wat dingen...

Bij bovengenoemde klant hadden we het voordeel dat we de boom konden verbreden en de kussens konden aanpassen. Deze aanpassingen die relatief weinig kosten resulteerde in meer ruimte voor de schouder en bespiering en meer ruimte voor de trapeziusspier. Twee aanpassingen die we helaas vaker moeten doen om het gewenste resultaat te krijgen.

Wat merk je rijtechnisch na zo'n zadelcorrectie?

Zowat alle paarden laten direct verschil in beweging zien. Langere passen van voor én achterhand, het paard kan het hoofd weer laten zakken en zal weer kunnen strekken. Veel paarden worden ook vriendelijker naar de ruiter, blijven na verloop van tijd weer stil staan bij opstijgen en nog wat meer signalen. De reacties van bovengenoemde ruiter na één keer rijden waren zoals wij verwachten: veelbelovend! 

En die slijtplek? Die was inderdaad ontstaan door het naar achter glijden van het zadel. De bespiering van het paard drukte het zadel weg waardoor de singelstoten tegen het zachte kussenleer kwam. Een goed passend zadel kan gewoon los op je paard liggen en verschuift niet of nauwelijks

e-max.it: your social media marketing partner