Blog

Met enige regelmaat krijgen wij vragen hoe bijvoorbeeld zadelgerelateerde problemen te herkennen zijn. Vragen die we keer op keer beantwoorden. Steeds vaker wilde ik een artikel schrijven om op facebook te plaatsen. Leuk, maar de praktijk is dat zo'n artikel snel uit zicht is door een steeds maar aanvullende tijdlijn. Dit soort artikelen komen dus nu in blogvorm op onze website

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

...is het oefenen meer dan waard!

 

Een opstapkrukje of- blok is bij het opstappen eigenlijk essentieel en daarmee eigenlijk onderdeel van je basis uitrusting. Een goede opstaphulp is dan ook het investeren waard. Zorg ervoor dat je een veilige variant hebt, zonder spijlen waar jij of je paard met zijn been in kan komen mocht er iets gebeuren. Een opstapkrukje heeft meerdere voordelen: Het zorgt voor minder druk aan één kant bij de schoft en de wervelkolom en het is veel beter voor het behoud van je zadel en de vulling. Gaan hangen aan je zadel kan een scheef zadel veroorzken met alle rijtechnische en fysieke problemen vandien. Lichamelijk is het ook beter voor de ruiter, de lies en de rug van de ruiter worden minder belast.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Een passender naam voor dit artikel is er gewoonweg niet. Waar het gelijknamige boek gaat over het opgroeien van kinderen gaat dit blog over paarden. Specifieker over paarden die onder de man gereden worden. Want onze paarden lijken in vele opzichten op onze (op)groeiende kinderen.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Voor de dames, schoenen!

Schoenen, geen zadels? Jazeker, want het blijkt dat als we het over schoenen hebben veel dames direct geïnteresseerd zijn. Schoenen zijn er in vele modellen. Van dure stijlvolle pump naar eenvoudige oprolbare ballerina's. En alles wat er tussenin zit. En alle schoenen passen mits je de juiste maat hebt, niet? Nee hè..? Hoe vaak heb jij dat leuke schoentje al moeten laten staan in de winkel. En hoeveel schoenen staan er in je kast die oh zo mooi zijn maar toch niet lekker zitten?

Schoenen in dezelfde maat verschillen onderling nogal eens in breedte. Een brede voet in een smalle schoen past net zo min als omgekeerd. Dus zoek je schoenen die passen bij de lengte van je voet én die passen bij de breedte van je voet. Toch?

Juiste taklengte is belangrijk

Met enige regelmaat zien we op internet advertenties waarin men een zadel zoekt met bijvoorbeeld boommaat 31 of bijvoorbeeld boommaat 37. Een zoekopdracht die moeilijk uit te voeren is omdat de vraag niet voldoende informatie geeft. Van welk merk zoek je een zadel met die bewuste maat? Want enkel als je weet van welk merk je die maat zoekt heeft dat nut. Of als je weet welk ander merk die boom gebruikt.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Je eigen huidverzorging is niet anders

Na een dag buiten gewerkt te hebben kom je thuis en was je je handen. Je droogt je handen en pakt nog snel even wat handcrème, je huid voelt droog en stug. De handcrème trekt lekker in je huid en maakt deze weer zacht en soepel.

Niemand zal zijn vuile handen insmeren met handcrème en de crème laten intrekken door het vuil heen. En nog minder mensen zullen het vuil op de huid laten zitten tot het vanzelf zou verdwijnen. En nog minder mensen wassen hun handen met zeep en laten de handen met zeep opdrogen. Je wil je handen reinigen, dus spoel je de zeep met vuil weg met water. Toch?

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Als paardeneigenaar ken je het vast wel van stal. Gekraak, geritsel en gepiep van beestjes op stal. Vaak muizen maar soms ook wat grotere soorten die de stal een aangename plek vinden. Deze dieren zijn goed te bestrijden, ook preventief. Anders is dat bij gekraak en gepiep wat je soms hoort bij zadels. Zadelmuizen zeggen wij vaak in de werkplaats tegen elkaar. Maar zijn die ook te bestrijden of preventief te weren?

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Passend of net niet?

Maar al te vaak horen we problemen met zadels bij koudbloeden en bijvoorbeeld Tinkers. Vaak rondgeribde paarden met een brede schouder en dito trapezius aanhechting bij de schoft. Vele KWPN'ers en Spaanse types hebben hetzelfde probleemals diverse koudbloedtypes. Brede schouders en sterke bespiering in het schoftgebied. Zadels schuiven naar voor of juist naar achter, liggen niet stabiel en het paard vertoont duidelijk gedrag dat duid op zadelgerelateerde problematiek.

Helaas hebben vele ruiters maar ook collega's niet (voldoende) in de gaten dat de bouw van je paard moet matchen met het zadel wat het opkrijgt. Een rond of breed paard met een zadel dat past op een rank paard is geen goede combinatie. Dergelijke zadels hebben vaak een sterk V-vormige boom. En je paard is meer U-vormig gebouwd. Een V-vormige boom geeft problemen met de passing.