Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Voor de dames, schoenen!

Schoenen, geen zadels? Jazeker, want het blijkt dat als we het over schoenen hebben veel dames direct geïnteresseerd zijn. Schoenen zijn er in vele modellen. Van dure stijlvolle pump naar eenvoudige oprolbare ballerina's. En alles wat er tussenin zit. En alle schoenen passen mits je de juiste maat hebt, niet? Nee hè..? Hoe vaak heb jij dat leuke schoentje al moeten laten staan in de winkel. En hoeveel schoenen staan er in je kast die oh zo mooi zijn maar toch niet lekker zitten?

Schoenen in dezelfde maat verschillen onderling nogal eens in breedte. Een brede voet in een smalle schoen past net zo min als omgekeerd. Dus zoek je schoenen die passen bij de lengte van je voet én die passen bij de breedte van je voet. Toch?

Juiste taklengte is belangrijk

Met enige regelmaat zien we op internet advertenties waarin men een zadel zoekt met bijvoorbeeld boommaat 31 of bijvoorbeeld boommaat 37. Een zoekopdracht die moeilijk uit te voeren is omdat de vraag niet voldoende informatie geeft. Van welk merk zoek je een zadel met die bewuste maat? Want enkel als je weet van welk merk je die maat zoekt heeft dat nut. Of als je weet welk ander merk die boom gebruikt.


Sommige zadelmerken hebben hun eigen boom die geen enkel ander merk heeft. Als je daarvan weet of de boom verder past en enkel de takwijdte nog van belang is is zo'n zoekopdracht functioneel. Andere merken maken gebruik van zadelbomen van een fabrikant waar iedere zadelproducent bomen kan kopen. Zo'n producent maakt meerdere modellen met veelal ook andere taklengtes. En dan heb je nog de optie om de taklengte aan je eigen wensen aan te (laten) passen of die zelf in de werkplaats naar wens aan te passen.
Zo heb je dus vele maten en modellen bomen die onderling ook nog eens erg verschillend kunnen zijn. Bovenstaande gegeven resulteerd dan ook in een onmogelijke zoekopdracht zonder specifieker aan te geven welke boom je zoekt met bijbehorende taklengte en hoek van de boom.

Verschil in taklengte

Op bovenstaande afbeelding heb ik een globale schets gemaakt van de situatie. Een boommaat 32 kan dus in vorm en daarmee breedte gelijk zijn aan een boommaat 37. De lengte van de tak is hier bepalend, niet de vorm van het kopijzer of de kop van de zadelboom zelf.

Graden of centimeters?

Een boom meten in centimeters en die onderling vergelijken is dus eigenlijk een onmogelijke opgave. Logischer zou het zijn de boom in graden aan de geven. Want een boom met hoek van 90 graden is voor alle merken en modellen dan gelijk. En als je dan de hoek gelijk hebt is de taklengte van belang. Een zadel met langere tak op een rond gebouwd paard zal een zadel van voren meer optillen dan een boom in de zelfde hoek met kortere takken. Een logischer maatvoering zou dan zijn bijvoorbeeld 90/18. Dus een hoek van de takken op 90 graden met een taklengte van 18 cm. Om het helemaal te optimaliseren zou dan ook de radius moeten worden vermeld. 

Radius bepaald

Als je een stukje draad om een pen heen buigt krijg je een geheel andere radius dan als je diezelfde draad om een pennenbakje zou buigen. De boog bepaald voor een veel groter deel hoe een paard kan functioneren dan velen denken. Daarom spreek ik al jáááren over een V- vormige en U-vormige boom om het verschil duidelijk te maken. Een rank paard kan vaak wel wegkomen met die V-vorm, een ronde Tinker bijvoorbeeld heeft een U-vorm nodig.

kent masters fairfaxEen grotere boog betekend meer ruimte bij de schoft en een draagvlak naast de schoft in tegenstelling tot veel zadels met verwisselbare kopijzers die voor een extra smalle boom dezelfde radius gebruiken dan voor een extra wijde vorm. Vreemd want een paard waar een XS kopijzer op kan is doorgaans geheel anders van bouw dan een paard waar een XW kopijzer op moet. Maar de zadelboom staat een andere radius niet toe.

Het groene kopijzer is in feite niet anders dan het gele kopijzer. Enkel de hoek van de takken is anders.

Cobzadels versus standaard pasvorm

Er zijn merken op de markt die zadels leveren voor Cob types. Breed geschouderde paarden doorgaans. 

verkorte takken cob thorowgood

 

Een standaard kopijzer heeft te lange takken voor de ronde schouder waardoor het zadel achterover zou gaan liggen. De oplossing is vaak dat de cobzadels een kortere taklengte hebben dan de standaard modellen. Maar deze gedachte klopt niet. Een breder paard vraagt een andere radius en niet een kortere tak. Een kortere tak zorgt er wel voor dat het zadel niet achterover ligt op zo'n Cobtype omdat de kortere tak het zadel voor minder optilt, maar de bespiering rond de schouder wordt er niet mee ontlast.

Caluna versus de rest

Caluna zadels worden gebouwd op een boom die veel ruimte geeft bij de schoft en dus meer bewegingsvrijheid geeft bij de schouder en aanhechting van (een deel van) de trapezius. De "U" vormige of open boom zoals die vaak genoemt wordt. Een kortere taklengte voor ronde brede paarden is geen oplossing, de juiste boomvorm wel. Dit zorgt voor meer ontspanning in de rug en daarmee een beter kunnen ondertreden van de achterhand en meer ontspnning in het gehele lichaam.

Meer weten? Neem gerust contact op!

e-max.it: your social media marketing partner